8/22/2011

My Handmade Moby Wrap

Salam,

Idea atau rasa untuk memiliki Moby Wrap tercetus masa bawa A'isyah berkunjung ke sekolah hari tu. Usually, A'isyah akan naik stroller kalau ke mana-mana. Tapi, bila ke sekolah hari tu, tak sesuai nak guna stroller sebab nak kena naik tangga, masuk office & etc. A'isyah pulak dah semakin semangat, rasa nak tercabut tangan mendukung anak mama ni. HEHE.

So, mula la mencari baby carrier yang terbaik utk A'isyah. Senang nanti nak bergerak tempat-tempat yang tak sesuai bwk stroller. Mcm pasar malam, mall yang bertingkat-tingkat & escalatornya jenis yang tak rata, kenduri-kendara yang jalannya lecak dll. 

Antara baby carrier yang pernah berkenan di hati & nyaris-nyaris beli;

  • Mac Laren Baby Carrier
Photobucket
- Tak jadi beli sebab En. Suami tak setuju. Katanya, "This is too expensive". Maka, NO utk  baby carrier ini.

  • Mommy Hug Ring Sling
Photobucket
- Lagi sekali En. Suami tak berkenan. Bukan kerna harga. Kali ini sebab style nya. Baby sling En. Suami taktau pakai. Takut A'isyah terberelos (jatuh). HEHE!

  • Sweet Cherry Baby Carrier
Photobucket
- Nak beli dah. Dah amik kotak nak pergi bayar. Tetiba En. Suami suruh try dulu. Hmm. Ok, nasib baik tak beli. Pakaikan pada A'isyah, A'isyah tak selesa. Mmg sangat tak support A'isyah's neck. NO lagi.

Satu malam tu, entah mcm mana tergoole ttg wrap. Keluar la Moby Wrap. Terus jatuh hati, jatuh cinta, jatuh semua la! Punya excited, terus belajar cara-cara pakai di Youtube. Bervariasi cara pemakaiannya. Ikut kesesuaian umur baby. Then, esoknya bagitau En.Suami ttg Moby Wrap & heret ke mall utk cari Moby Wrap. Try & suka sangattt! Oh ya, kebetulan masa tu bwk mak sy, mak sempat bisik. Mahal ni, boleh buat sendiri ni. Kami pun terus ke KAMDAR & cari kain yang betul-betul sama mcm Moby Wrap. Hasilnya; Memang berbaloi!

Tengok;
Photobucket
[A'isyah stayed & slept peacefully in my handmade Moby Wrap]

Photobucket
[And this, A'isyah was initially happy & excited being in the wrap]

For those yang interested & nak, tapi taktau buat, please tell me. Saya boleh buatkan. Kalau yang original Moby Wrap harga dalam RM150. Kalau buat sendiri less than RM50. Thank You!

34 comments:

  1. Good job, my dear... It's really comfy and i'm sure A'ishah loves it too... :)

    ReplyDelete
  2. Salam and hi..sy minat sangat nk tempah kt akk leh? material ape ye? klu akk blh buat utk sy, please SMS me =) 0122766693

    ReplyDelete
  3. Buat jual ker? brspa harga? bole sms sy 0124688981

    ReplyDelete
  4. akk, boleh share the material you used to sew this moby wrap copycat?

    ReplyDelete
  5. akk guna material ape ye? bminat nk guna...

    ReplyDelete
  6. boleh tolong buatkan tak? sy berminatlah

    ReplyDelete
  7. boleh email ke email sy norazilawatimohd@gmail.com

    ReplyDelete
  8. Boleh tlg buat or bgtau cara nk buat x??sms-0134881227

    ReplyDelete
  9. I nakkk belii..naknjahit tak pandai..puas cari x jumoa..nak yg ada details kat area perut boleh? Hehehe..pls sms or whats ap me.. 0176301940 asap

    ReplyDelete
  10. Boleh email sy ke sailormoonpink@gmail.com
    Asap.tq

    ReplyDelete
  11. Salam...sy emy johari...berminat nk minta tolong buatkn sy moby wrap...please...cntact sy di email melecun@yahoo.com

    ReplyDelete
  12. Salam..saya pun bminat...blh bantu saya? Rizqzara@gmail.com.

    ReplyDelete
  13. Assalam,, saya pun berminat ,, boleh watsapps saya 0198369208

    ReplyDelete
  14. Salam sis, tolong buatkan untuk saya juga boleh? 0176178611

    ReplyDelete
  15. Sis wasap me 0193168630 asap

    ReplyDelete
  16. Salam, sy berminat..bleh whatsapp sy 0126592446

    ReplyDelete
  17. salam sis..saya berminat...wasap saya anis 0148361273

    ReplyDelete
  18. salam akak..saya berminat whatsapp pls 017-6551747 :)

    ReplyDelete
  19. salam sis..saya berminat dengan baby wrap ni.ade lg x?email sy siti.yati@gmail.com

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum...boleh order lg x? 019-3989842

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum...blh order lg ke kak..blh email rinarazi86@gmail.com

    ReplyDelete
  22. Salam sis sy nk juga. Nak no.contact sis? 0122471453

    ReplyDelete
  23. Sy baru beli kain kat kamdar jenis cotton knit lembut, sejuk dan stretchable. .. 5 meter.. memang dlm 50 ringgit la.. xperlu jahit... cuma potong dua jer kain tu.. terus leh guna..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya baru beli kain tu tp xbuat lg..memang kena potong dua ke? saya beli dlm 5.5 meter..mcm panjang sgt jer...

      Delete
  24. Sy nak jgk...ble wasap sy 0163224057

    ReplyDelete
  25. Sy nk jg 0122705545

    ReplyDelete
  26. Assalmmulaikum....boleh saya tau material ape yg sis pki.... sy mmg sllu DIY bnd2 mcm ni... cuma smp skrg xjmp ken yg sesuai utk buat baby wrap ni... pernah try ken jersi...tp sy rs mcm panas... jer... klu sis xkisah sy juz nak tau material shj....017-2245059..nurul

    ReplyDelete
  27. Nak jugak........inform saye please

    ReplyDelete
  28. salam. sis ken jenis ape ya yg sis guna? sy dh try cr kain yg sesuai utk wrap baby ni tp x jumpa2...

    ReplyDelete
  29. salam sis boleh tolong buatkan, ini no hp saya 0127938471

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...nak bgtau sy der lebih dua color grey.0133922411..nurul

      Delete
  30. Salam..sy der lebih 2 Moby wrap warna grey kain lacra yg berkualiti.nak watsup sy 0133922411.nurul

    ReplyDelete