12/23/2012

Tips Memilih Stroller

Salam,

Entry ini dibuat khas untuk seorang mommy-to-be yang tengah survey stroller yang sesuai untuk little caliph nya (she know who she is)! So, I hope this entry sedikit sebanyak dapat membantu beliau & dapat membantu mommies lain dalam pencarian stroller idaman, insyaAllah!

Well, stroller for me adalah salah satu keperluan parents. Especially, bila nak bawa anak jalan-jalan. Stroller adalah alternatif lain selain baby carrier terutamanya kalau baby kita montel & tak larat nak dukung. Since stroller adalah salah satu keperluan yang paling mahal, so nak kene beli betul-betul.

Dulu masa pregnant A'isyah Hanina, kalau jalan-jalan kat shopping mall sure tgk stroller org lain. Dah start kenal banyak jenis stroller; Peg Prego, Graco, MacLaren, Sweet Cherry, Combi & banyak lagi. Taktau nak pilih jenis yg mcm mana. Tapi, ciri-ciri yang I think perlu ada pada stroller:

Boleh guna/menampung dari newborn hingga umur 2thn: If you’re looking for a stroller that needs to accommodate a newborn or infant make sure the stroller is designed for one. This means that it needs to recline all the way back so that the baby is in a lying position not an upright seated position. It's quite important that the stroller boleh recline full sampai baring position. While many assumes that full recline is only for newborn, but I can tell you now even when they are 2-3 years old, the full recline is useful for when they want to sleep while you are busy shopping or makan.
"A happy sleeping baby/toddler = Happy parents to shop with peace of mind"
Not too heavy: Yes its ok if our husbands are around all the time to help us carry the stroller, but in reality of course that is not the case. My maximum limit is 7kgs. Anything heavier that that is a no no!

Boleh fold mcm umbrella: The folding is very important so you have a lot of boot space in the car.

Price: Affordable.

So far, those are my tips in buying a stroller. And here are the stroller yang my daughter, A'isyah Hanina pernah guna. Jom kita review one by one. Lets check it out!

1) SCR5
Photobucket
Photobucket
Photobucket
[Boleh attach dengan car seat]
Price: RM469.00
Net Weight: 8kg

Pro
- Kualiti baik
- Harga reasonable
- Boleh forward atau rearward facing
- Boleh attach dengan car seat
Photobucket
Con
- Bila nak fold still besar.

2) Esprit
Photobucket
[4 wheeler. While I know its a trend now to have a 3 wheeler, but 4 wheeler nampak smart juga]
Photobucket
Price: RM499.00

Pro
- Quite well padded.
- Goes from upright to full reclined
- Easy to fold! (Umbrella fold)
- Large shopping basket

Con
- Very shallow side supports/shade (A seat with a back but almost no sides, when the seat was all the way upright)
- Quite heavy

3) Quinny Zapp
Photobucket
Photobucket
Photobucket
[Carry bag]
Price: RM1199.90
Net Weight: 6kg

Pro 
- The smallest buggy ever made. (69x27x30cm)
- Lightweight (I can push with one hand)
- Attractive design
- Great wheels for off roading
- Compact once folded that you can tuck it into a corner of the car boot leaving ample space for other items.

Con
- Doesnt come with any underseat shopping basket. (Thus, can topple backwards easily if you hang your diaper bag on the handles)
- Single position stroller. (Cannot recline)

Ok, semoga bermanfaat! :D

4 comments:

  1. wah..info yg bagus..as M2B yg tengah survey2 apa yg perlu.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aja: Semoga bermanfaat! BTW, apa email awk di FB? :)

      Delete
  2. assalamualaikum.

    salam perkenalan. menarik info ni.

    saya juga nak share sedikit tips tentang pemilihan stroller.
    Saya pernah beli stroller murah (Puku, tak branded sangat la) dan mahal (Quinny, Phil & Teds).

    Yang murah bila dilipat memang makan ruang. Tu yang saya tak suka.
    Yang branded memang melambung harganya kat Malaysia ni. Tapi saya beli yang second hand je. Kualiti masih elok. Memang puas hati dengan keupayaan stroller yang mahal ni. Compact, memenuhi keperluan saya yang anak banyak ni .

    salam perkenalan.
    ilani
    Blog : www.cancanmali.blogspot.com
    Facebook: https://www.facebook.com/norilani
    FB Page : https://www.facebook.com/weallsihat


    jemput la jalan2 ke blog saya

    ReplyDelete